top of page

GESCHIEDENIS VAN DE ZONEVORMING

Na de gasramp in Gellingen in 2004, werd beslist dat de Belgische brandweer hervormd moest worden. Deze hervorming moest zorgen voor een betere samenwerking tussen de brandweerkorpsen en een betere dienstverlening voor de burger. In 2007 werd een wet gepubliceerd die de krijtlijnen van de brandweerhervorming uiteenzette. Drie grote principes vormden de basis van deze kaderwet:

· De burger heeft recht heeft op de Snelste Adequate Hulp.

· Elke burger heeft recht op eenzelfde basisbescherming tegen eenzelfde bijdrage.

· Een schaalvergroting van de brandweerkorpsen is noodzakelijk.

 

De brandweerhervorming werd stapsgewijs ingevoerd, met 1 januari 2015 als uiteindelijke officiële startdatum. Sindsdien telt België 34 hulpverleningszones (of brandweerzones), in West-Vlaanderen zijn het er 4.

 

 

​

 

​

​

​

​

HULPVERLENINGSZONE ZONE1:
Hulpverleningszone Zone 1 verenigt 17 gemeenten, 9 brandweerposten en 2 voorposten.

Het grondgebied Zone 1 gaat van Middelkerke naar Knokke-Heist tot Torhout. Vanuit de 9 brandweerposten en de 2 voorposten zorgen brandweerlieden en ambulanciers voor de preventie, de bescherming en hulp bij noodgevallen. De verschillende posten werken als 1 netwerk samen.

De 17 gemeentes die door Zone 1 beschermd worden zijn: Blankenberge, Beernem, Bredene, Brugge, Damme, De Haan, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Knokke-Heist, Middelkerke, Oostkamp, Oostende, Oudenburg, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke.

De posten binnen Zone 1 zijn: Blankenberge, Brugge, De Haan-Wenduine, Gistel, Knokke-Heist, Middelkerke, Oostende, Oostkamp en Torhout. De voorposten bevinden zich in Brugge en in Ruddervoorde.

De posten voorzien zowel in brandweerzorg als dringende geneeskundige hulp. (ambulance)

 

PERSONEEL:

Beroepsmensen: In het basiskader zijn deze meestal brandweer en ambulancier. Vast benoemd.

Brandweer vrijwilligers: Brandweer, of brandweer/ambulanciers. Oproepbaar van thuis bij interventies of kunnen ook ingeroosterd werken. Vergoed voor de gepresteerde uren maar niet voor de wachtdiensten. Beschikbaar volgens hun mogelijkheden.

Zonaal ambulanciers: die met een badge 112 ook bepaalde ambulanceshifts invullen; Werken ingeroosterd en stellen zich beschikbaar. Betaald voor de gepresteerde uren.

 

POSTEN:

Gemengd beroeps – vrijwilliger.

Twee vormen afhankelijk van de risicoanalyse, geschiedkundig gegroeid, ….

Beroepsposten: hoofdzakelijk beroeps, aangevuld met vrijwilligers en zonale ambulanciers.

Vrijwilligerposten: hebben meestal ook een minimale beroepsbezetting en die steunen dan vooral op hun vrijwilligerswerking.

 

FINANCIERING:

Tegenwoordig zijn vele partijen verantwoordelijk voor de financiering van de zones.

De gemeentes leggen een budget samen, volksgezondheid financiert DGH (dringende geneeskundige hulp) gedeeltelijk en binnenlandse zaken zou ook een duit in het zakje moeten doen. Een groot deel van onze huidige problemen vinden hier hun oorzaak.

bottom of page